donderdag 28 maart 2013

artisjok met vinaigrette

Een recept van mijn lievelingsvoorgerecht:


1.  Zet een ruime pot water op met een halve biocitroen erin. Doe er een beetje zout in, maar zeker niet veel.
2.  Knip de punten van de artisjok af met een schaar.
3.  Kook de artisjokken 45 min. in net kokend water.
4.  Maak ondertussen een vinaigrette van het sap van 1/2 citroen, 3x zoveel olie, wat peper, een theelepel honing en een halve theelepel scherpe mosterd. Roer goed.
5.  Giet de artisjokken af en spoel even onder de koude kraan. Zo blijven ze fris van kleur.
6.  Laat goed uitlekken en serveer op een bord.
7.  Pel de blaadjes er één voor één af en dip deze in de vinaigrette. Ga zo door tot je op het hooi van de artisjok komt. Pluk dit van het artisjokhart. Doe er nog een lepel vinaigrette op en geniet van het lekkerste stukje.


One of my favorites:

1.  A large pot + half a lemon (bio). A little bit of salt, but not  too much.

2.  Cut with sissors the pointy edges of the artichokes. 
3.  Put the artichokes for 45 min in the just-not-boiling-water.
4.  Make a vinaigrette with the juice of 1/2 lemon, 3x the amount (of lemon juice) of oil, a little bit of pepper, a teaspoon of honey and half a teaspoon of mustard.
5.  Put the artichokes unther cold wather. This way they will stay green and fresh.
6.  Drain (?) and serve on a plate.
7.  Eat the artichoke by pealing of a leaf and dipping it in the vinaigrette. When you're reaching the heart, peal of the 'hair'. Put a spoon of vinaigrette on the heart and enjoy the last and most tasty bit!

1 opmerking:

  1. Hi! I would like to share your recipes on our site. Making your content available to our users would increase the visits to your blog and we would happy to have your nice images and recipes with us :). If you like the idea, please, visit Volrecepten.be. You will find a link with the instructions in the Top Blogs section.
    Hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen